Bakgrund

“Vad hände, och hur blev det så dåligt?”
– Irjas Grimkil Bostark av Djupbo

Året är 1183 A.G, efter Ala Rikes grundande.

År 1172, utbröt en serie krig, som kommit att kallas Andra Nordgranländska Krigen, mellan Ala Rike och Granland. Krigen kom att få mycket större och mer långtgående konsekvenser än vad någon hade kunnat tro på förhand. Snart blandades även deras gemensamma granne Dalhem in i konflikten, och för första gången på femhundra år var Granland och Dalhem i krig. Ett fredsavtal,  Freden i Dorrnoch, skrevs under 1175, och ritade om världens gränser och ändrade maktförhållanden drastiskt. Freden blev dock kortvarig då gränsområdet mellan länderna flammade upp i uppror. Måslands Enade Folkhär bildades, Heliga Armén backade upproret med trupp, vapen och förnödenheter och kriget var i full gång igen. Granlands Reguljära Armé genomförde en offensiv som var tänkt att kulminera i kapitulationskrav skickat från ett ockuperat Blockby, Ala Rikés akademiska högborg. Blockby nåddes och belägrades och samtidigt som murarna stormades utlyste det måsländska Alltinget ett fritt Måsland i Arméns kölvatten.

Granlands Reguljära Armé besegrades vid Blockby, men till en ofattbar kostnad: staden brandhärjades och försvararna tog fruktansvärda förluster.
Nu är världen i det där sämsta av lägen: inget krig, ingen fred. Inga avtal har skrivits under, ingen sida har erkänt sig besegrad. Den Reguljära Armén har inte helt tillåtits vända hem i flykt, Heliga Armén har varken resurser eller lokalt stöd att jaga efter.

Ordaveskampanjen är en kampanj som inleddes med lajvet Uvudden, 2007. Den är både bred och djup med många och varierande lajv i sin historia. All information om världen kan verka otillgängligt för er älskade deltagare, men inte lika otillgänglig som  är för era karaktärer! Ordaveslajven är ofta småskaliga, handlar om enkla personer och deras futtiga livsöden, inget för historieböckerna. Mycket glöms och få saker skrivs ner, era karaktärer kanske aldrig ens hört talas om Blockby eller dess askiga öde. Om du lik förbannat vill gräva djupare finns den här texten om som handlar om kampanjens historia, snarare än världens.