För övergripande information om Ordavesvärlden och Granlandskampanjen, besök www.granland.org

Förklaringar av viktiga fiktionsspecifika begrepp finns under Ordförklaringar.

Här beskrivs den fiktion som är specialskriven för Kråkbo under Klacken.

Om situationen i Granland

Eländes eländes elände…

Om trakten runt Kråkbo

Flera små gårdar och ett gammalt värdshus vid landsvägen.

Om Universitetet i Näbbeborg

Ett av de två lärosäten som formar Granlands framtid. Utbildar administratörer, ingenjörer, läkare och präster. Är sedan gammalt mer frisinnat än det andra universitetet i Duvköping.

Om den revolutionära rörelsen bland Näbbeborgs studenter

Studenter som med glöd i blicken debatterar Granlands framtid och sprider revolutionära pamfletter. Och grälar om vem som är revolutionär på rätt sätt. Hemliga möten i natten och mystiska invigningar i ”sammansvärjningar” och ”sällskap” förekommer.

Dräktskick

För mer utförlig information om dräktskicket i Granland, läs texterna som skrevs inför Korpvinga,.

I korthet kan nämnas att svart, vitt och rött bör undvikas som färg på hela klädesplagg. Svart är sorgens färg, vitt är reserverat för prästerskapet och rött är den Heliga Arméns färg. Det väcker uppseende att klä sig som ärkefienden.

Som detaljer på kläder, till exempel kantband eller ränder i ett mönster, fungerar svart, vitt och rött. Vita underkläder räknas som ”ofärgade” och kan användas.

Befolkningen i Kråkbotrakten är enkelt folk, och deras klädskick är ungefär likadant som deras föräldrars. Och deras föräldars. Vilka kläder som är ”moderna” tar inte upp mycket av deras tid och tankar, det är praktiskt som gäller. De bär kjortlar, byxor eller hosor, och huvor eller mantlar som värmeplagg. Ylle och linne är de vanligt förekommande tygerna. Färgat tyg är relativt billigt, så de flesta färger utom de ovan nämnda fungerar. Kantband och broderier är trevligt, och bärs av de som ar råd och tycker att det är snyggt.  Plagg med knäppning fram är ovanligt i trakten, men förekommer. Historiska perioder att inspireras av är 1200- och 1300-talen.  (”Vanliga lajvkläder” ska fungera helt enkelt).

Studenterna från Näbbeborg är mer uppdaterade när det gäller klädmode. De bär jackor eller rockar med knäppning fram, gärna figursydda, mer åtsittande byxor eller hosor, ofta halsduk i stället för kraghuva. En del har börjat använda hatt. Historiska perioder att inspireras av är 1400- till 1700-tal. (Tanken är att studenterna ska se betydligt modernare ut är Kråkboborna).

Observera att dräktskicket är könsneutralt. Olika längder på kjortlar och rockar förekommer, även fotsida, men längden på plagget beror inte på bärarens kön.